Burgonyaméreg. Iratkozz fel hírlevelünkre


burgonyaméreg

Fenyvesi Zsófia Válogatós a gyereked és beleőrülsz? Hidd el, megvan rá az oka!

Elég idegesítő tud lenni, amikor a boltban még makulátlannak látszó krumpli néhány napon belül kicsírázik. Kidobni sajnálod, de nem burgonyaméreg biztos benne, hogy meg lehet-e enni. Burgonyaméreg csak a főzés előtt szembesülsz vele, hogy a hétvégi ebédhez szánt krumpli menthetetlenül kicsírázott, komoly dilemmát jelenthet, hogy mi legyen a sorsa.

Pinterest Google Nyomtatás Egyem vagy ne egyem, ez burgonyaméreg a kérdés! Mindannyiunkkal előfordult már, hogy bevásároltunk burgonyából, majd otthon sikerült olyan jól elraknunk, hogy hamar meg is feledkeztünk róla. Amikor végül véletlenül belebotlunk az elraktározott készletre, felfedezzük, hogy a burgonyaszemek mintha már egy idegen létforma részei lennének: elkezdtek kirügyezni.

A Takeout éppen ezért egy burgonyaügyekben járatos szakértőhöz fordult tanácsért. Miért csírázik ki a krumpli? Mike Wenkel, utolsó fázisú hasnyálmirigyrák Michigan Potato Industry Commission ügyvezető igazgatója szerint az ősszel burgonyaméreg krumplit a tél folyamán 4 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tárolják, a boltban viszont már fény és meleg éri őket, burgonyaméreg azonnal tavaszi üzemmódba kapcsolnak, és elkezdenek csírákat hajtani.

burgonyaméreg

Nem is csoda, hiszen a burgonya csírázásához a 22 fok körüli hőmérséklet az ideális, ami közel áll a legtöbb szupermarket és háztartás átlagos szobahőmérsékletéhez.

Meg lehet enni?

burgonyaméreg

A szakember magyarázata alapján a csírázás során a krumpli cukrokat alakít át keményítővé, illetve energiát von el a gumóból a növény felépítéséhez, de ezzel burgonyaméreg étkezés szempontjából semmiféle probléma nincsen. Wenkel és más szakértők ezért azt javasolják, hogy simán csak vágjuk le a csírákat burgonyaméreg burgonyáról, majd készítsük el ugyanúgy, ahogy egyébként is tennénk.

burgonyaméreg

Amíg ezt megteszed, teljesen biztonságos a fogyasztása. A fordulópont inkább akkor jön el, amikor a krumpli összezsugorodik és fura textúrát kap.

  • Veszélyes felhasználni a kicsírázott krumplit? - Dívány
  • Az éretlen burgonya mérgező anyagokat tartalmaz

Ilyenkor a betervezett fogástól függően már érdemesebb lehet friss burgonya után nézni. És még valami: próbálj ellenállni a krumpli lehűtésére irányuló kényszernek. A hideg arra sarkallja a gumót, hogy cukorrá alakítsa a keményítőket, amitől szokatlanul édes ízt kaphat.

burgonyaméreg

A jelenség a klorofilltermelődésből fakad, és arra utal, hogy a krumpli fotoszintetizál. Wenkel szerint ebben az esetben ugyanaz a teendő, mint a csíráknál: vágd le róla a zöld részeket.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Ezt több okból is tanácsos megtenned. Ha megeszed, az egyrészt keserű lesz, másrészt a zöld krumpli nemcsak klorofillt, hanem szolanint is termel, ami mérgező lehet.

burgonyaméreg

Összefoglalva tehát: ha eltávolítod a csirákat, nyugodtan felhasználhatod a krumplit, feltéve, hogy nem túl puha. Ami pedig a zöld burgonyát illeti, ha csak egy kis rész színeződött burgonyaméreg, akkor vágd le róla, ha viszont az egész elzöldült, inkább szabadulj meg tőle.